TARGET SPRINT

Twee sporten in één

Target Sprint en Zomerbiatlon zijn twee sporten in één. Namelijk hardlopen en schieten met een luchtgeweer. Dit brengt een extra dimensie aan het sportschieten: fysieke vermoeidheid! 

Bij de Target Sprint en Zomerbiatlon begin je met een stuk hardlopen. Na een bepaalde afstand dien je met een luchtgeweer vijf doeltjes om te schieten op tien meter afstand. Alleen in tegenstelling tot het statisch schieten, ben je nu buiten adem!

    Dag Van Tot
Wanneer Vanaf de herfstvakantie tot de voorjaarsvakantie: Zaterdag 10:00 11:00
  Vanaf de voorjaarsvakantie tot de herfstvakantie: Woensdag 18:30 19:30


Voor wie:
 Iedereen die zich fit voelt vanaf ongeveer 12 jaar*

Target Sprint

De Target Sprint bestaat uit twee onderdelen: hardlopen en Luchtgeweer schieten. Het loopparcours is 400 meter lang en dient drie keer te worden gelopen. Deze loopronden worden onderbroken door twee schietmomenten. Bij de schietonderdelen zal gebruik worden gemaakt van een luchtdrukgeweer waarbij geschoten wordt met loden diabolo kogeltjes. De schietschijven die gebruikt worden bestaan uit vijf (5) visuelen die elk bij een treffer zullen omklappen. De schutters dienen alle vijf visuelen te hebben geraakt voordat ze het loopparcours mogen vervolgen; hiervoor krijgen ze 20 kogeltjes.
Het doel is om in een zo snel mogelijke tijd een bepaalde afstand af te leggen, waarbij die afstand onderbroken wordt door het schieten.

Soort wapen: Luchtgeweer

Aantal schoten: tien schoten

Aantal keer schieten: twee schietseries  

Afstand hardlopen rondes: 400 meter

Afstand hardlopen totaal: 1.200 meter

Meer zien van de Target Sprint? Klik hier voor een uitleg van Zapp Sport!

 

Zomerbiatlon

Zomerbiatlon is eveneens een combinatie van hardlopen en schieten. Bij het schieten komt het – mede door de lange hardloopafstand -aan op kracht en uithoudingsvermogen en op concentratievermogen en zelfdiscipline. De biatleet loopt een bepaalde afstand, die onderbroken wordt door twee schietmomenten (liggend en staand schieten) in een zo snel mogelijke tijd.

Bij iedere schietronde moet de biatleet vijf klapschijven (klepjes) proberen te raken. Als het klepje geraakt is valt het om, zodat de treffer voor iedereen duidelijk zichtbaar is. Mis je een schot? Dan moet je een strafronde lopen.

Soort wapen: Luchtgeweer

Aantal schoten: na elke kilometer vijf schoten

Aantal keer schieten: na elke kilometer

Loopafstanden:

Categorie Leeftijd Afstand
Veteranen-II heren 51 jaar en ouder 5km
Veteranen-II dames 51 jaar en ouder 5km
Veteranen-I heren 41 t/m 50 jaar 5km
Veteranen-I dames 42 t/m 50 jaar 5km
Senioren-heren 21 t/m 40 jaar 6km
Senioren-dames 21 t/m 40 jaar 5km
Junioren-A heren 18 t/m 20 jaar 6km
Junioren-A dames 18 t/m 20 jaar 5km
Junioren-B heren 15 t/m 17 jaar 5km
Junioren-B dames 15 t/m 17 jaar 5km
Junioren-C heren 13 t/m 14 jaar* 3km
Junioren-C dames 14 t/m 14 jaar* 3km
Junioren-D heren 12 jaar en jonger* 3km
Junioren-D dames 12 jaar en jonger* 3km

Leren schieten

Voordat de Target Sprint en Zomerbiatlon pas echt leuk kunnen worden, moet je wel goed leren schieten. Wil je beginnen met deze discipline? Kom dan eerst een keer langs voor een introductie

Leeftijd

De Target Sprint en Zomerbiatlon zijn voor iedereen toegankelijk die zich fit genoeg voelt. Ben je jonger van 14 jaar? Dan dienen je ouders wel aanwezig te blijven. Zie voor meer informatie de pagina Jeugd.